söndag 7 augusti 2011

Adjö Uganda!


Idag är sista dagen i Uganda. Det har gått obegripligt fort! Sedan vi kom tillbaka efter safarin har vi arbetat mycket med datan men vår handledare och andra vänner här nere har sett till att ta oss med på en mängd aktiviteter för att förgylla vår sista tid här. Och de har verkligen lyckats, vi har varit på välgörenhetsevenemang, barnhem för handikappade, bröllop och dansföreställningar och dessutom har vi fått uppleva Kampalas nattliv!

MUBS Guest House har varit ett väldigt lugnt ställe att bo på. Men en kväll var det fest för marknadsföringsfakulteten och vi blev inbjudna som hedersgäster. Det blev mycket traditionell dans, vi fick till och med vara med i en danstävling! Som hedersgäster var vi också tvungna att hålla tal och berätta lite om vår tid i Uganda. Vi hade väldigt roligt :)




Det mesta som i början kändes läskigt och påfrestande har nu blivit vardag. I början var vi livrädda för att åka matatu och tyckte att trafiken var jobbig på alla sätt och vis. Nu funderar vi inte så mycket när vi åker in till Kampala och vi vet att det tar tid, allt tar tid i Uganda :)


Tack vare en av tolkarna som jobbade tillsammans med oss i Mbale fick vi chansen att vara med på ett ugandiskt bröllop. Det var en fantastisk upplevelse! 

Efter mycket om och men fick vi tag på en passande present och försökte göra ett riktigt fint paket. 


Lokaltrafiken är inte särskilt pålitlig och vi var rädda att inte komma i tid till kyrkan. Det gjorde vi inte heller men det var ingen fara. På ett ugandiskt bröllop kan man komma lite när man vill :) 



Det var en väldigt fin ceremoni och de äldsta damerna i kyrkan visade sin glädje genom dans, sång och glädjetjut. Annars var det väldigt stillsamt och högtidligt, prästen talade länge om hur man får ett äktenskap att fungera. Förhållandet till Gud och tolerans var nyckelorden!








Efter vigseln i kyrkan fotograferades brudparet med vänner och familj och vi blev också inbjudna att ta en bild tillsammans med dem. Därefter följde mottagningen på Makerere University. Först samlades familj och vänner för att ta emot brudparet, och när de anlände dansade alla i glädje. Familjerna sitter alltid separat på varsin sida om brudparet, som sitter upphöjda tillsammans med de närmsta vännerna. Det hölls många tal innan den traditionella middagen serverades. Efter middagen fick vi alla dansa fram till brudparet, önskar dem lycka till och överlämna presenter. Eftersom det var ett väldigt religiöst bröllop serverades det ingen alkohol och hela festen var över redan vid klockan tio på kvällen :) 






Vår handledare berättade för oss om en vän till honom som har startat ett barnhem för barn med mentala handikapp. Hon är en av de allra första att driva ett sådant barnhem i Uganda och har fått kämpa oerhört för att uppnå sin dröm. Många människor tror att de har fått ett handikappat barn därför att Gud har straffat dem och känner stor skam. Hon har arbetat hårt för att utbilda människor om dessa handikapp och för att försöka förändra de attityder som finns. Trots allt motstånd har hon lyckats öppna upp ett center för utbildning och diskussion samt ett barnhem. Vi spenderade en dag på barnhemmet, det var en fantastisk upplevelse. Vi fick hjälpa barnen med olika övningar och känna på hur svårt men otroligt givande det är att vara omkring dessa barn. Vi fick också träffa vår handledares vän och grundare till barnhemmet, Florence. Hon är en mycket inspirerande kvinna! 





Musik och dans är en stor del av kulturen i Uganda. Det spelas musik överallt och alla dansar, från barnen som just lärt sig stå till de allra äldsta damerna. Därför bestämde vi oss för att gå på en dansföreställning där de berättade lite mer om de olika dansstilarna och den musik som spelas i olika delar av Uganda. Det var en imponerande föreställning med mycket humor som vi gillade starkt! 

Instrumentet som ni ser nedan kallas adungu och ger fantastiskt vacker musik. Adungu är ett vanligt instrument i nordvästra Uganda och här nere säger man att den är ursprunget till den moderna gitarren. 


Det var extra roligt att höra om den speciellt kulturen i området kring Mbale. Som vi redan förstått är det omskärelsen som symboliserar att pojkar blir män som är den starkaste kulturella ritualen. Först dansar släkten och alla vänner i tre dagar tillsammans med pojken för att han ska bli utmattad och sedan ser alla på när omskärelsen genomförs och enligt tradition ska inga bedövningsmedel användas. Här nedan ser ni bilder från skådespelet som symboliserade detta. 



Det bjöds på mycket imponerande sång och dans i olika former! 




De allra yngsta i gruppen fick också visa sina talanger i ett kort nummer. Det bjöd på avancerad dans, rap och en hel del frivolter och annan akrobatik. 


Men mest imponerande var nog ändå dansnumret i vilket kvinnorna dansade med vaser på sina huvuden. 
Den sista kvinnan att lämna föreställningen dansade graciöst ut med elva vaser staplade på varandra :)




För att tacka vår handledare Isaac och hans kollega Fred för all deras hjälp bjöd vi ut dem på middag. Vi hade förberett presenter där en del var svenska nubbar så det var en stor lättnad när Isaac beställde en Smirnoff Ice till maten för vi var osäkra på om han drack alkohol. De blev verkligen glada över presenterna och bestämde sig för att ta oss ut en sista gång i Kampala nästa dag :)

Vår fantastiska handledare Isaac!


Och hans kollega Fred som alltid har ställt upp för oss och varit beredd att hjälpa till med stort och smått!


Vi fick uppleva ett av deras favoritställen i Kampala och det var verkligen ett trevligt ställe :) 




Om ett par timmar åker vi till flygplatsen och lämnar det här äventyret. Det har varit roligt att få berätta om våra upplevelser här och vi hoppas att ni har uppskattat det :) 

Det är lätt att förälska sig i Uganda! Mest utmärkande är värmen, vänligheten och glädjen hos folket. De säger att det är ett fattigt land men vi vågar påstå att det också är ett väldigt rikt land. Rikt på glädje och mänsklig värme! Och vi rekommenderar er alla att, om ni har möjlighet, ta er hit så fort ni bara kan :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar