söndag 10 juli 2011

Bye bye Mbale

Nu är vi tillbaka i Kampala efter några hektiska sista dagar i Mbale. Vi har nu gjort 192 enkät-intervjuer och 10 djupintervjuer och känner oss väldigt nöjda med den data vi har lyckats samla in. Innan vi lämnade Mbale presenterade vi givetvis hur vi gått till väga och vilka resultat vi redan nu kan se för alla som jobbar på Maple. De tyckte att resultaten var intressanta och de ställde många frågor så det blev en bra diskussion. Det var också roligt att de ville ha presentationen för att visa den för ledningen i USA. Vi kommer sakna Mbale och alla de fantastiska människor som vi har lärt känna där. På första bilden ser ni utgångspunkten för varje dags arbete, det är här vid klocktornet som vi brukar möta upp våra tolkar :)


På tisdag fyller vår tolk Julie år och det passade vi på att fira i förskott. Vi åt god indisk mat, gav henne örhängen i present och hade långa diskussioner om Gud. Det var en underbar kväll som vi sent kommer glömma. 

Hon var väldigt chockad över att vi utöver middagen hade köpt en present och skrattade och skrattade av lycka :)

Speciellt sorgligt var det att lämna Mission Cell, ett av de slumkvarter där vi har arbetat mest. Sista dagen gick vi runt till de kvinnor vi intervjuat och delade ut foton som vi tagit efter intervjuerna. De blev väldigt glada och överraskade över att vi faktiskt hade skrivit ut alla bilder. Men det var också sorgligt att säga hej då till de personer som hjälpt oss otroligt mycket under de här tre veckorna. En av dessa personer ser ni nedan, det är Moses som är apotekare och ordförande för en av spargrupperna i Mission Cell. Han har visat vägen till många hem som vi aldrig skulle ha kunnat hitta annars. 


Naturen runt Mission Cell är vacker och marknaden levande med musik och människor. Barnen är alltid överlyckliga när de ser en muzungu och de vuxna är otroligt trevliga och tålmodiga. Vi hoppas absolut att vi en dag kommer tillbaka till de här personerna och deras marknad och att alla deras drömmar för framtiden då har slagit in!

Här ser ni två typiska bilder av hur kvinnorna bor i det här området. Det är enkla förhållanden och vacker natur. Trädet på den andra och tredje bilden är ett avokadoträd. 




Djur och människor lever tillsammans på ett sätt som vi inte är vana vid. Här är en bara två dagar gammal get tillsammans med en liten flicka och en kvinna som går runt med sin ko för att den ska hitta något grönt att äta. 




Som ni säkert redan har märkt, har barnen gjort oerhört starkt intryck på oss. Dessa barn var extra glada över att se oss "muzungus", när vi kom gåendes kom de springandes och kramade om oss hårt. Och precis som alla andra barn här i Uganda tycker de att det är fantastiskt kul att vara med på bild. Deras glädje när de ser dem själva på bild är helt obeskrivlig :) 





Att hitta alla kvinnorna som ska intervjuas är inte alltid en enkel match! Kvinnan på bilden nedan heter Asiati och henne letade vi efter i två veckor. Hennes mamma hade gått bort och hon var därför borta på begravning. När vi väl fick tag på henne hade hon väldigt mycket att berätta och hon tyckte det var kul att ställa upp på intervjuer. På bilden ser ni även hur hon grillar majs (hon anses ha den färskaste majsen på marknaden), en riktig delikatess här i Uganda enligt oss :)

Sista dagen i Mission Cell slutade med en mycket vacker solnedgång, en fin avslutning på vårt arbete i Mbale :)


Självklart firade vi slutet på vårt arbete med Maple-gänget och våra tolkar! Vi gick alla till African Golden Gardens där vi dansade natten lång till Ugandiska hit-låtar :) Det var en mycket trevlig kväll och vi fick definitivt ett bra avslut på vår vistelse. Vi kommer att sakna dem väldigt mycket!

Joneca med hennes två tolkar Chris och Eddie

Louise med hennes två tolkar Julie och Rogers samt Cameron som är intern på Maple


Joneca, Heidi som är field director på Maple, Julie och Louise

Antoinette som är i Mbale och genomför ett projekt där hon undersöker olika vattenfilter och Eddie

Största hit-låten just nu i Uganda är Sawa sawa le: http://www.youtube.com/watch?v=D1DSCmqXkAo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar