torsdag 30 juni 2011

Fält från morgon till kväll


Under fältarbetet är det otroligt viktigt att ha personer som kvinnorna ni ser på dessa bilder. De gör allt för att ta oss till rätt personer och är alltid glada och fulla av energi. 



Det är långa dagar på fältet och efter många timmars intervjuande unnar vi oss en lunch bestående av ris, poshu (en nationalrätt gjord på majs), bönor och avocado. Andra dagar blir det grillad majs eller chapati till lunch. 

Våra tolkar kämpar på och försöker vrida och vända på meningar för att få fram korrekt data. Det är inte alltid lätt men de gör ett fantastiskt jobb! De har dessutom börjat arbeta efter svensk tid, (det vill säga om vi börjar 8.00 så betyder det inte 9.00), vilket vi är väldigt tacksamma för. 

Kvinnan på bilden har inte fått någon träning och förklarar att hon skulle vilja delta i ett träningsprogram främst för att ha möjlighet att hjälpa hennes barnbarn att få en bättre framtid. Hon tror att utbildning är viktigare än pengar och sparar varje dag för hennes barnbarns räkning. 


Många hushåll är stora och förlitar sig på väldigt små verksamheter. Flera kvinnor har berättat för oss om hur viktigt det är att investera i någon form av tillgång, till exempel en ko, för att ha en säkerhet och ha möjlighet att fortsätta verksamheten även i sämre tider. Både män och kvinnor har berättat för oss om hur viktiga kvinnorna är för hushållens ekonomi då ett stort problem är att många män är arbetslösa och spenderar mycket tid vid de lokala barerna.



Trots att den förväntade livslängden i Uganda bara är 53 år träffar vi på många mycket äldre kvinnor som fortfarande arbetar hårt och har gott om energi och nära till skratt.

Louise intervjuade en kvinna som har sin syster och son i Sverige. I och med detta blev hon automatiskt Louises svärmor :) 


Det blir otroligt många möten med barnen här nere. Trots att vi har varit i en och samma del av Mbales fattigaste områden under flera heldagar tycker barnen att vi är otroligt fascinerande. De allra yngsta tycker ibland att vi är läskiga och börjar gråta när de ser oss men de äldre barnens glädje är helt obeskrivlig.  

tisdag 28 juni 2011

Födelsedag!


Vi har ännu inte sett så många exotiska djur som vi hade hoppats på men det finns gott om kor och getter. Det finns också en del ovälkomna gäster här på rummet där vi bor som ödlor och andra flygande insekter. Louise tycker inte att det är trevligt med djur på rummet så Joneca får i ansvar att jaga ut djuren (om de så dör i regnet utanför....)

 
Vi har fått många bekanta i Mission Cell där vi har varit och intervjuat de senaste dagarna. De här kvinnorna har startat ett projekt och fått finansiering för detta. De gör kakor och gröt av sesamfrön och var väldigt stolta över att få komma på bild. 

Vi har träffat många unga kvinnor som försöker få sina liv att gå ihop. Det är starka möten eftersom att vi lättare identifierar oss med kvinnor i vår egen ålder och det är ibland jobbigt att förstå att de inte vet hur de ska göra för att få lite pengar i fickan på kvällen. Här är tre av de kvinnorna. 




Här är de nya tolkarna som hjälper oss vid intervjuerna. De är väldigt duktiga och ambitiösa!


Barnen här nere är mer livliga och barnsliga än barn hemma men samtidigt bär de ett mycket större ansvar. De står och säljer grönsaker, hämtar vatten och har ofta full koll på deras småsyskon. Louise letade efter en kvinna att intervjua och träffade hennes dotter som berättade att hon lika gärna kunde göra intervjun där med henne. Hon visste allt om deras verksamhet och har även gått på träningen när hennes mamma inte har kunnat göra det. 






I dag är det Louise födelsedag! Det har vi firat med pompa och ståt :) Lyxig frukost med färskpressad ananasjuice, god indisk middag, fina presenter och tårta med Maple-gänget!





Vi har fått byta rum till ett större och bättre rum därför att eluttagen inte fungerade i det förra rummet. Det var helt klart komiskt när vi skulle hitta ett nytt rum eftersom att ingenting fungerar här. I det första rummet som vi tittade på fungerade inte duschen, i det andra rummet fungerade inte toaletten och när vi äntligen hittade ett rum där allting verkade fungera så varade inte lyckan särskilt länge. Men som ni ser har vi lärt oss att ta hand om oss själva här nere, här reparerar Joneca toaletten.

söndag 26 juni 2011

Marknaden i Como och Miss Mbale

I går åkte vi upp i bergen till en by som heter Como för att göra intervjuer med kvinnor som jobbar på marknaden där. Vägen upp dit var mycket slingrig, stenig och det var massor av hål, inte riktigt vad vi svenskar är vana vid :) Vi var också väldigt förvånade över att det finns så stora byar uppe i bergen då det är ganska svårt att ta sig dit.




Det var marknadsdag när vi var där så det var fullproppat med folk, bilar, bota-botas och djur!

Eddie, som jobbar för Maple och är vår tolk, kommer från Como och tog med Joneca upp till hans familj. De bodde högt uppe i bergen i ett väldigt lugnt område med en mängd odlingar, allt ifrån majs till kaffe och bananer. Hans farmor blev alldeles galen av lycka över att en muzungo hade varit i hennes hus och tackade Eddie för detta.



Efter en mycket lång och varm dag så kom regnet, och det regnade inte lite! I väntan köpte vi en ananas och åt den som apor (som tolkarna säger när man delar en hel ananas så att alla kan hålla i blasten och äta). Det var stor uppståndelse när vi gick ut på torget i regnet och folk skrek och hejdade på oss och killen som sålde och skalade ananasen, en mycket märklig upplevelse! Tidigare under dagen hade Eddie sagt att vi var tvungna att åka innan det började regna, annars kunde det bli svårt att ta sig hem på grund av de leriga vägarna... Illa till mods satte vi oss i taxin och begav oss hemmåt. Taxichauffören körde mycket lugnt och försiktigt och vi kom ner helskinnade och väldigt lyckliga :) I taxin på väg hem köpte vi grillad majs, mycket gott!


Det var en väldigt vacker utsikt och naturen är helt fantastisk här i Mbaletrakterna!




När vi kom hem så var fötterna inte lika vackra som utsikten i bergen, vi har nog aldrig haft så skitiga fötter ;)



I går kväll var det Miss Mbale, årets höjdpunkt! Innan vi åkte dit träffade vi Maple-gänget i deras hus för en liten fördrink. De skrattade gott när de såg hur röda vi var efter att ha stått ute och intervjuat kvinnorna på marknaden i timmar!



Här ser ni miss Mbale 2011 :) För att vinna behövde hon visa sig i traditionell dräkt, bikini och i en egenskapad dräkt som skulle visa hennes kreativitet. Hon valde en klänning av trämaterial som skulle syfta till alla folk-stammar som finns representerade i Uganda. 

I dag var vi i Mission Cell och intervjuade kvinnor. Joneca intervjuade en helt fantastisk kvinna! Hon var 80 år och hade mycket att berätta! :)

fredag 24 juni 2011

Glad midsommar!



Här nere i Mbale är det väldigt långa och intensiva dagar. Vi är ute på marknaderna och hemma hos kvinnorna och försöker få så många intervjuer som möjligt. Marknaderna är i de allra fattigaste delarna av Mbale och många barn har aldrig tidigare sett en "muzungu". Louise hade två barn som sprang och drog henne i håret under en hel intervju och vi har ständigt en liten fanclub efter oss. Vi pratar mycket om hur man ska hantera detta eftersom att vi inte vill göra en grej av att vi är "muzungus" men det är samtidigt svårt att se förbi barnens glädje och entusiasm.




Vi spenderar också en hel del tid på träningarna och försöker observera dessa. Det är ofta väldigt inspirerande att se hur mycket kvinnorna vill lära sig men samtidigt blir det en hel del avbrott på grund av barn som börjar gråta och kvinnor som kommer och går. 


Här inne hålls en av träningarna. Det är viktigt att vara under tak eftersom det ofta regnar kraftigt en kort period på eftermiddagen. 




Här ser ni en av träningsgrupperna som jobbar med temat att separera business money från personal money. Träningarna är väldigt pedagogiska och mycket lärs ut genom rollspel och uppmuntran. Det skrattas mycket och kvinnorna samarbetar för att komma fram till de rätta svaren på tränarnas frågor. 

Många lite äldre barn blir lämnade själva utanför träningslokalen och får ta hand om varandra. Det är imponerande att se hur tidigt dessa barn lär sig att stå och gå och hjälpa till på alla sätt och vis :) 


De allra minsta får komma med in på träningen och tränarna kan få i uppgift att vagga dessa till sömns om de stör träningen med skrik och gråt. 


Den här kvinnan är väldigt självsäker och hoppas att hennes verksamhet kommer expandera kraftigt inom de närmsta fem åren. Hon har, som många andra, svårt att uppskatta värdet av hennes försäljning och kostnader. Det tar lång tid att få fram pålitliga siffror för detta och vi har provat många olika metoder för att få in informationen så smidigt som möjligt. 


Den här damen ville gärna bli fotograferad och tyckte att vi som "muzungus" kunde bidra med lite pengar till henne. Det händer relativt ofta att de tror att vi kan göra väldigt mycket mer än vad vi kan! I morse träffade vi till exempel en kvinna som ville hitta en vit man att gifta sig med och trodde att vi kunde hjälpa henne med det.
 Här intervjuar Louise en av kvinnorna som inte har fått någon träning.


Det är svårt att se på bilden men det är alldeles mörkt där den här kvinnan står och säljer. Hon sätter upp ett litet ljus för att hennes kunder ska se vad hon säljer. Hon har lärt sig att det är viktigt att få kunderna intresserade och använda ett bra kundspråk. 




Den här kvinnan gör det mesta rätt :) Hon investerar lagom så att hon slipper slänga varor och aktar sig noga för att sälja på kredit! 

Med de här glada barnen önskar vi er alla en glad midsommar!