fredag 24 juni 2011

Glad midsommar!



Här nere i Mbale är det väldigt långa och intensiva dagar. Vi är ute på marknaderna och hemma hos kvinnorna och försöker få så många intervjuer som möjligt. Marknaderna är i de allra fattigaste delarna av Mbale och många barn har aldrig tidigare sett en "muzungu". Louise hade två barn som sprang och drog henne i håret under en hel intervju och vi har ständigt en liten fanclub efter oss. Vi pratar mycket om hur man ska hantera detta eftersom att vi inte vill göra en grej av att vi är "muzungus" men det är samtidigt svårt att se förbi barnens glädje och entusiasm.




Vi spenderar också en hel del tid på träningarna och försöker observera dessa. Det är ofta väldigt inspirerande att se hur mycket kvinnorna vill lära sig men samtidigt blir det en hel del avbrott på grund av barn som börjar gråta och kvinnor som kommer och går. 


Här inne hålls en av träningarna. Det är viktigt att vara under tak eftersom det ofta regnar kraftigt en kort period på eftermiddagen. 




Här ser ni en av träningsgrupperna som jobbar med temat att separera business money från personal money. Träningarna är väldigt pedagogiska och mycket lärs ut genom rollspel och uppmuntran. Det skrattas mycket och kvinnorna samarbetar för att komma fram till de rätta svaren på tränarnas frågor. 

Många lite äldre barn blir lämnade själva utanför träningslokalen och får ta hand om varandra. Det är imponerande att se hur tidigt dessa barn lär sig att stå och gå och hjälpa till på alla sätt och vis :) 


De allra minsta får komma med in på träningen och tränarna kan få i uppgift att vagga dessa till sömns om de stör träningen med skrik och gråt. 


Den här kvinnan är väldigt självsäker och hoppas att hennes verksamhet kommer expandera kraftigt inom de närmsta fem åren. Hon har, som många andra, svårt att uppskatta värdet av hennes försäljning och kostnader. Det tar lång tid att få fram pålitliga siffror för detta och vi har provat många olika metoder för att få in informationen så smidigt som möjligt. 


Den här damen ville gärna bli fotograferad och tyckte att vi som "muzungus" kunde bidra med lite pengar till henne. Det händer relativt ofta att de tror att vi kan göra väldigt mycket mer än vad vi kan! I morse träffade vi till exempel en kvinna som ville hitta en vit man att gifta sig med och trodde att vi kunde hjälpa henne med det.
 Här intervjuar Louise en av kvinnorna som inte har fått någon träning.


Det är svårt att se på bilden men det är alldeles mörkt där den här kvinnan står och säljer. Hon sätter upp ett litet ljus för att hennes kunder ska se vad hon säljer. Hon har lärt sig att det är viktigt att få kunderna intresserade och använda ett bra kundspråk. 




Den här kvinnan gör det mesta rätt :) Hon investerar lagom så att hon slipper slänga varor och aktar sig noga för att sälja på kredit! 

Med de här glada barnen önskar vi er alla en glad midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar