torsdag 16 juni 2011

Our neighborhood


I dag har vi haft många nya möten med både stora och små. Det har varit spännande att höra om människornas vardag här i området där vi bor. Som vanligt har vi blivit väl bemötta, alla vinkar och hejar på oss. Ibland känner vi oss nästan som kungligheter :) Speciellt barnen är väldigt fascinerade över att träffa "muzungus".
Här är Carol och hennes dotter Triny. Carol har tagit sin master här på MUBS och jobbar nu med ett projekt för SIDA. Hon berättade för oss om hur det är att bli mamma och om hur Triny har gjort hennes liv mer meningsfullt.
Men hon fick många tillrättavisningar angående hur hon ska uppfostra sitt barn. Först kom en man och klagade på att hon så tidigt låtit fläta dotterns hår, då det kan göra ont. Sedan hade de andra kvinnorna åsikter om vilken mat Triny skulle äta och hur hon skulle äta den.
Carol hade hela tiden stenkoll på var hennes dotter befann sig och berättade för oss att barnkidnappning är vanligt förekommande i Uganda.
För att ta sig fram och slippa gå mitt i den galna trafiken, promenerar folk på järnvägen. Det finns ingen tågtidtabell och tågen transporterar bara gods. Därför hör man ofta tågen tuta för att folk ska flytta sig från spåret.



 I dag var första dagen som vi vågade promenera på spåret!



På promenaden träffade vi Ryan, Tina och hennes barn. De tyckte att det var väldigt spännande att höra hur vi har det i Sverige och vi visade några bilder. De var också intresserade av att höra om vår uppsats och tyckte att vi skulle stanna kvar i Uganda och framförallt komma och besöka deras hem snart igen. 


Vi träffade också på Lydia som är en ensamstående kvinna utan arbete. Hon bor tillsammans med sin mamma och två andra kvinnor och alla de här barnen. Flickan längst bak, bredvid Louise är hennes dotter Gloria.



Innan vi återvände bestämde vi oss för att köpa en ananas. De är så fantastiskt goda! Louise fick förhandla ner priset från 3500 shilling till 2000. Den ska vi äta efter middagen i kväll. 
Vi blev också bjudna på bär av en kille som satt och plockade frukt i ett träd på campus!

Hoppas solen skiner i Sverige!

1 kommentar:

  1. Hej Tjejer!
    Vilken fantastisk upplevelse ni har!!! Massa god mat och vilket flyt med informanter.

    Fortsatt Lycka Till!
    Sara Almqvist

    SvaraRadera